Betekenis die co-creatie heeft

Enige maanden geleden leidde ik een co-creatie workshop voor een nieuwe woonvorm voor dementerenden. In 1 dag tijd werd een revolutionair concept ontwikkeld en zeven maanden later is het concept met enthousiasme ontvangen in de markt. Tijd dus om de opdrachtgever – vastgoedmanager in de zorg – te vragen welke betekenis co-creatie voor hem heeft.

Dezelfde taal spreken

In de co-creatie van de nieuwe woonvorm werd met diverse partijen gewerkt: gemeente, aannemer, zorgprofessionals, architecten, onderwijs en financierder. Als opdrachtgever is het belangrijk om de taal te spreken van al deze betrokkenen om succesvol te kunnen zijn. Dezelfde kreten kunnen in een andere sector een heel andere betekenis hebben. Veelal spreken deze partijen elkaars taal niet en ben je als opdrachtgever de verbindende schakel daarin.

Revolutionaire producten

Co-creatie is een verandering waarbij de (zorg)inhoud en advieswereld bij elkaar gebracht worden. Als je dat goed doet komen de meest revolutionaire producten en diensten. In geval van de nieuwe woonvorm gaat het om:

  • Boven slapen en beneden wonen
  • De slaapkamer is een echte slaapkamer en geen zit-slaapkamer
  • Geen kamergebonden sanitair
  • Het ziet eruit als een rijtjeshuis met een besloten binnentuin
  • Er zitten trappen in waar je met z’n tweeën naar boven kunt lopen op een veilige manier

Het huis dwingt en verleidt derhalve tot bewegen en er wordt onderzocht wat het effect hiervan is op het welbevinden van de dementerenden. Tegelijkertijd is het omkeerbaar. Als het voor de zorg aan dementerenden is afgeschreven moet het een nieuwe functie kunnen krijgen.

Met elkaar een andere weg ontdekken

Co-creatie is een methodiek, een middel om te komen tot een betere oplossing. Het niveau waarop het probleem is ontstaan is niet het niveau waarop het kan worden opgelost. De uitdaging zit in echte paradigma shifts. Het los durven te laten van allerlei zaken die we tot nu toe als waar hadden aangenomen. Door co-creatie ga je echte nieuwe dingen ontdekken door het probleem op een andere manier aan te vliegen. De uitdaging is om niet 1 probleem per keer op te lossen, maar meerdere problemen bij elkaar te krijgen en een oplossing te bedenken op de knoop waar al die zaken bij elkaar komen.

Double loop learning

In een traditioneel ontwikkel-traject sluit je een compromis. Met het zoeken van een compromis wordt je ingehaald door de realiteit. Zo zie je in de maatschappelijk vastgoed wereld bijvoorbeeld dat, zodra een nieuwe zorgwoning is opgeleverd, de tekeningen worden verscheurd. Er kan vervolgens een paar kilometer verderop iets nieuws gebouwd worden, waarbij we weer helemaal opnieuw beginnen.

Met co-creatie kom je tot werkelijke commitment. Je verbindt jezelf (je eigen persoonlijke en zakelijke ervaring met het onderwerp dat je wilt aanpakken), het verleden, het heden, de toekomst en trends aan elkaar. Daaruit ontstaan ideeën en concepten waaraan mensen zich echt kunnen committeren om het te realiseren.

Met de juiste ogen kijken

Door co-creatie ga je met de juiste ogen kijken. Een architect die sfeerbeelden maakt, kan jijzelf nog zo fantastisch vinden, maar als je ze door mensen laat toetsen die verstand hebben van het brein van dementerenden, blijft er niks van over! Je kunt jezelf trainen om los te komen van je eigen vooringenomen standpunten. Zodat je vanuit verschillende invalshoeken leert te kijken. Maar haal er altijd de mensen bij voor wie de oplossing is bedoeld. Maak het samen met hun!

Wat vind jij?

Neem een moment de tijd en deel met elkaar in het commentaarveld hieronder welke betekenis co-creatie voor jou heeft …

Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like, Share or Google+ knoppen onderaan op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.

Op jouw co-creatie succes!
Marieke