“Het voelt hier heel prettig”

Een co-creatie team dat in heel korte tijd bruist van energie en creativiteit. Waardoor het ze lukt om in 90 minuten een nieuw concept te bedenken, samen met mensen die elkaar niet kennen en van allerlei hoeken en windstreken komen. Waarom lukt het bij het ene team wel en het andere team niet om een Hot Spot te laten ontstaan?

Hotspot

Een Hot Spot is een innovatiebroedplaats van creativiteit, actie en energie. Je voelt het meteen als je erin zit en deelnemers aan broedplaatsen duidden dat met “Het voelt hier heel prettig”, “’t Was super”, “Een fijne groep vol creativiteit, vrijheid van denken zonder grenzen”, “Heerlijk!”. Hot Spots ontstaan of ontstaan niet. Om de kans te vergroten dat ze ontstaan kan je zorgen dat de randvoorwaarden daartoe maximaal ingevuld worden. Een van deze randvoorwaarden is de fysieke omgeving.

Co-creatie omgeving

In welke omgeving kan een Hot Spot ontstaan? Ik heb in honderden omgevingen inmiddels co-creaties en workshops begeleid. De meest succesvolle vinden plaats in omgevingen die comfortabel voelen. Waar mensen binnenkomen en direct zeggen “het voelt hier prettig”. Comfort is een belangrijke beleving en opgebouwd uit een zeven bouwstenen.

7 Bouwstenen voor een co-creatie omgeving

  1. De temperatuur in de ruimte is een belangrijke eerste indruk die je krijgt als je een ruimte binnenstapt. Of je nu met 10 man of 100 man in een workshop bent, een comfortabele omgeving heeft altijd een constante temperatuur. Dat heeft directe invloed op de productiviteit van mensen.
  2. Verse lucht die zich verspreid door de omgeving en mengt met bestaande lucht zonder dat er sprake is van tocht en schoon aanvoelt. Koele en verse lucht kan je bijvoorbeeld ook blazen tegen een gevel waar doorlopend de zon opstaat en op die manier ook de temperatuur reguleren. Mensen voelen zich behaaglijker.
  3. Een goede akoestiek geleidt klank en nagalm evenredig door de hele ruimte. Dat is heel prettig als je in verschillende groepen op verschillende plekken in dezelfde ruimte werkt. Je hebt minder last van elkaar en het verbetert de concentratie.
  4. Licht heeft directe invloed op ons activiteits- en ontspanningshormoon. Bij aanvang van een co-creatieworkshop is het van belang om met koeler licht te werken en daarmee de activiteit te stimuleren. Naar het einde van de sessie toe is het belangrijk met warmer licht te werken. Ontspannen gaan de deelnemers dan naar huis en voelen zij zich lekker in hun vel.
  5. In de omgeving vinden ontmoetingen plaats tussen mensen. Zelf werk ik graag in omgevingen die zijn opgebouwd uit verschillende ruimten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten op een manier die zijzelf prettig vinden. En waar zijzelf zaken kunnen regelen. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van tafels en stoelen op een hoogte die jij prettig vindt. Waar je aan kan zitten of juist bij kunt blijven staan. Zelf invloed hierop kunnen uitoefenen zorgt dat mensen comfort ervaren.
  6. Via geur voelen we emotie en slaan en halen we herinneringen op. Daarmee is geur belangrijk voor het loskrijgen van creativiteit. Let op dat het goed gedoceerd wordt want geur kan snel leiden tot geurhinder en dat is funest voor het resultaat van de workshop.
  7. Kleuren zijn heel bepalend voor de sfeer in de omgeving. Geel werkt activerend, blauw werkt ontspannend, rood haalt de passie van mensen naar boven en met paars licht wordt de meer spirituele snaar van mensen geraakt.

Behaaglijker en productiever

Hoe vaak komt het niet voor dat we onszelf laten verleiden om met een ruimte in zee te gaan die er leuk uitziet? En dat je achteraf toch niet helemaal tevreden was? Met deze 7 bouwstenen in het achterhoofd kan je bewust ook op een aantal andere zaken letten die het comfort bepalen. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat mensen zich daardoor behaaglijker, productiever en lekkerder in hun vel voelen zitten. Dat zijn belangrijke randvoorwaarden die je kunt beïnvloeden om een Hot Spot te laten ontstaan!

Wil je het zelf aan den lijve ervaren?

Dan nodigen we je graag uit voor een van onze The Next Cocreator workshops in het Belevingscentrum van Wolter & Dros in Amersfoort.

Help je mij dit artikel te delen?

Vergeet niet om dit artikel te delen met je netwerk door op Tweet, Like, Share of Google+ knoppen onderaan deze pagina te klikken, zodat ook jouw relaties ervan kunnen profiteren.