De kracht van co-creatie in social change

“Als je op de juiste weg zit, kom je de juiste mensen op het juiste moment tegen”

Er zijn op dit moment belangrijke ontwikkelingen in onze maatschappij aan de gang waarvoor hervormingen nodig zijn. Die hervormingen vragen ander gedrag van mij, van jou, van iedereen. Dat is lastig en vindt niet van de een op andere dag plaats. Met kleine stappen echter, kunnen we onszelf al in beweging zetten. Een kwestie van anders leren kijken en doen!

Social Change

De Stanford Social Innovation Review geeft met haar artikel ‘Five levers for Social Change’ praktisch advies hoe je social change kunt bereiken. Als je echt iets wilt veranderen stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Wat is het issue dat voor jouw omgeving zeer zwaar weegt en om een oplossing vraagt?
  • Wat is een eenvoudige oplossing waar mensen aan kunnen meewerken?
  • Kan het makkelijk uitgelegd en snel begrepen worden?
  • Kan je deze oplossing tegen lage kosten ontwikkelen?
  • In welke mate moedigt het meewerken gedrag aan om te veranderen?
  • Is de oplossing schaalbaar?

Prettiger leefomgeving

Prettiger leefomgevingKleine innovatieve ideeën kunnen grote waarde hebben! Waarde gaat niet alleen over producten, maar ook over initiatieven die een gemeenschappelijke interesse hebben en aan een gevoel van vertrouwen bouwen.
Zo zag ik, 2 jaar geleden, op een winterreis naar Kopenhagen in een dichtbevolkte, drukke wijk een plateau met houten groente kratten staan. Op een decoratieve waren zij gestapeld.In de bakken stonden planten en er waren bankjes geplaatst waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het bleek dat de mensen uit de wijk dit initiatief zelf hadden genomen om een prettigere leefomgeving van de wijk te maken. Niks wachten op de gemeente of subsidie-potjes, zelf de verandering inzetten omdat je het belangrijk vindt. Het initiatief is de tam-tam ingegaan en heeft zich uitgebreid naar andere wijken in de stad.

Nieuwe manier van leren

Het initiatief in Kopenhagen heeft mijzelf gemotiveerd om, samen met anderen, een community van de grond te krijgen van The Next Cocreatormensen die het inspirerend vinden om het online en offline co-creatie vak te leren en elkaar daarin verder te helpen. Daarin creëren we iets gemeenschappelijks: we ontdekken wat de essentie van co-creatie is. Dat gaat verder dan geld en functionele middelen. Het gaat veel meer over onze drijfveren en emoties in het co-creatie proces. Daarin ligt de sleutel tot bijzondere resultaten. Tineke Pauw, blogger bij Frankwatching beschreef met haar artikel ‘Co-creatie voor productinnovatie’ op een mooie manier haar ervaring.

Heb jij een mooi verhaal over social change? Inspireer anderen en geef je reactie hieronder.
Vergeet niet deze post door te sturen naar al je followers op Twitter, vrienden op Facebook en relaties op Linkedin en bloglezers.