De leiderschapsles die ik leerde van mijn moeder

Het is moederdag vandaag! En om dat te vieren bracht de FastCompany een leuk artikel uit over de 7 leiderschaps lessen die CEO’s hebben geleerd van hun moeder. Dat inspireerde mij ook om er eens bij stil te staan welke grootste inspiratie ik heb gekregen van mijn moeder.

7 Lessen die leiders hebben geleerd van hun moeder

Voor een verdere toelichting op de 7 leiderschap lessen die CEO’s hebben genoemd verwijs ik je naar naar het artikel van FastCompany:

 1. Geef nooit op
 2. Eerlijkheid duurt het langst
 3. De juiste balans is essentieel
 4. Vier diversiteit
 5. Wees niet bang om risico’s te nemen
 6. Je bent zo sterk als de mensen met wie je je omgeeft
 7. Behandel mensen zoals jezelf ook behandeld wilt worden

Hoe heeft mijn moeder mijn geïnspireerd?

Toen mijn moeder 40 jaar was kreeg zij voor de eerste keer kanker. Vervolgens nog een keer toen ze 50 was en daarna nog een keer toen ze 60 was. Alle keren vocht ze voor haar leven. En ze leeft nog steeds! Wat ik van haar heb geleerd is hoe belangrijk het is om positief te blijven. Erin te geloven dat er achter ieder dieptepunt ook iets moois is waardoor je groeit. Door open te blijven staan en je aandacht te richten op alle positieve dingen die er ook gebeuren tijdens lastige periodes voel je het leven. Het met die levenslust kan je prachtige resultaten bereiken.

Wat is passie voor leiderschap

Voor mij is passie iets:

 • waar je helemaal voor gaat;
 • wat je het allerliefste doet;
 • waar je helemaal voor door het vuur kan gaan;
 • waar je helemaal emotioneel door kan worden;
 • wat je wil uitdragen;
 • waarmee je heel aanstekelijk kan zijn voor anderen;
 • waar je je gelukkig door voelt;
 • wat klopt voor de ander en jezelf.

Passie voor leiderschap wat mij betreft is voluit te gaan voor de dingen waarin je gelooft en die je belangrijk vindt. Vanuit liefde en niet vanuit angst.

Tot slot

Moederdag … Een mooi moment om eens stil te staan bij de vraag: hoe heeft jouw moeder je geïnspireerd? Als je het leuk vind om hierover iets te delen, laat dan een reactie achter in het veld hieronder.

Ik hoop dat je dit artikel deelt met je netwerk door op Tweet, Like, Share of Google+ knoppen onderaan deze pagina te klikken, zodat ook jouw team en relaties er geraakt door worden.

Geniet! Het leven is een grote uitdaging om te groeien.
Marieke Schoenmaker