Dialoog in co-creatie en communities

De inbreng van eindgebruikers (consumenten, cliënten, patiënten, klanten) wordt steeds belangrijker ervaren om inzicht te krijgen wat binnen hun context speelt en zij als wezenlijk ervaren. Dialoog in co-creatie en communities betekent goede gesprekken voeren tussen gebruikers, medewerkers en experts. Online en offline. Makkelijker gezegd dan gedaan! Tijd dus om het te ervaren, te oefenen en te ontwikkelen.

Methode voor dialoog vaardigheden

In co-creatie staat iedereen op een gelijke hoogte, ook al zijn er functieverschillen en zouden mensen in hun formele functie vanuit hun machtspositie ongelijk zijn. Het is best lastig om in co-creatie je ego opzij te zetten en vanuit die gelijkwaardigheid de dialoog te voeren.

Een methode om je dialoog vaardigheden te oefenen is bijvoorbeeld ‘windtunnelen’, ontwikkeld  door Win Wenger PH.D. De meest interessante ideeën komen naar boven nadat je denkt dat je ‘niets meer over hebt’. Deze methode werkt het beste in duo’s, waarbij een persoon spreekt en de ander luistert en notities maakt. Degene die spreekt moet 12 minuten achter elkaar over een onderwerp praten, zodat originele inzichten naar boven komen. Windtunnelen geeft ook inzicht in overtuigend luisteren, uitstel van oordel en wat het met de persoon doet.

Kenmerken van dialoog

Community managers, dialoog managers en co-creatie facilitators begeleiden en modereren goede dialoog langs 5 regels:

  1. Luister met respect om te begrijpen.
  2. Houd je (primaire) oordeel in.
  3. Vraag, vraag, …… vraag.
  4. Verwelkom ieder nieuw gezichtspunt en waardeer de ander.
  5. Spreek met passie …. maar kort en vanuit je persoonlijke gezichtspunt.

Wat zie je in de praktijk gebeuren?

Als de dialoog niet (goed) wordt begeleidt zie je zowel aan de eindgebruikers kant als aan de facilitator kant een rijk palet voor verbeteringen. Hieronder een voorbeeld op basis van een co-creatie spelsimulatie die we hanteren binnen The Next Cocreator Community.
Dialoog voorbeeld

 

 

 

 

 

 

 

Kortom, wil je meer succesvolle resultaten behalen uit dynamische omgevingen zoals communities en co-creaties dan is goede dialoog essentieel. Oefening baart kunst!

The Next Cocreator Community