Het geprek op gang brengen

Laten we maar gewoon zeggen waar het op staat. Een online community runnen is een uitdaging. Je hebt een grote verantwoordelijkheid. Jij bent community manager, communicatiemanager, contentmanager, verandermanager, procesmanager en projectmanager tegelijkertijd. Daarnaast houd je je bezig met de technische ontwikkeling, bepaal je de strategie, adresseer je kansen, etc … Al deze dingen en nog meer moeten gedaan worden om je community tot stand te brengen, op gang te brengen en draaiende te houden.

Roep om andere vaardigheden

Geen wonder dat de meeste communities op een gegeven moment doodbloeden. Het vraagt vaardigheden die we veelal niet op marketing opleidingen leren. Persoonlijk denk ik dat in de huidige tijd van interactie het goed is om vanaf de lagere school deze vaardigheden al te leren.

Hoe krijg ik het gesprek op gang

Een van de vragen die die ik regelmatig krijg is ‘hoe krijg ik het gesprek op gang in mijn community? We hebben deelnemers en de eerste ideeën zijn aangedragen. Maar wat nu?” In het begin verwonderde ik me erom, maar steeds vaker denk ik terug aan de tijd dat ik zelf ook mijn eerste community draaiende moest houden. Het was helemaal niet vanzelfsprekend wat je kon doen om de dialoog gaande te houden.

Er is niet 1 geheim recept dat werkt

Zelf ben ik erachter gekomen dat er niet een blauwdruk is die je even uit de kast trekt om het gesprek in je online community op gang te brengen. Inmiddels heb ik wel geleerd dat je, door te begrijpen hoe je inspirerend communiceert, ziet dat het gesprek op gang komt. Inspirerend schrijven is een een vaardigheid die je jezelf eigen kunt maken. Het wordt leuker naarmate het je beter lukt en je merkt dat het de mensen in jouw community activeert.

Kippenvel

Zelf leer ik bijvoorbeeld veel van films waarvan het verhaal mij kippenvel oplevert. Of van blogposts waar ik ongelooflijk enthousiast van wordt. Dan probeer ik te begrijpen waardoor die emotie in mij getriggerd wordt en dat vervolgens te vertalen naar ideeën die ik inzet om in het gesprek in online communities uit te proberen.

Bouwstenen om het gesprek op gang te brengen

Hier zijn een aantal tips hoe je het gesprek in jouw online community op gang kunt brengen:

1.Heb een missie

Iedere community heeft een missie. Het is de missie die het fundament is van een succesvolle online community. Omdat het mensen in extase kan brengen en zij zich betrokken voelen de missie te volbrengen.

2.Vertel een verhaal

Verhalen inspireren mensen. Zodra mensen zich kunnen inleven in een verhaal vergroot het de kans dat zij erop reageren. Zorg er dan voor dat je in de verhalen aanknopingspunten vindt waarop je de andere community leden kunt vragen erop te reageren. De verbindende kracht die daarvan uit gaat helpt je community nog verder te brengen.

3.Word sociaal

Een online community is primair mensenwerk. Bedank mensen regelmatig als ze een reactie hebben gegeven. Het is ook leuk om de mensen die meer dan gemiddeld reageren eens te belonen met een geschenk. Probeer niet je gelijk te halen. Als je het niet eens bent met wat er in de community wordt geschreven of geopperd, vraag de community dan om met je mee te denken. Daarmee vergroot je je eigen omgevingssensitiviteit. En wordt de community meer mensgericht.

4.Bouw voortschrijdend inzicht op

Mogelijk geeft mijn presentatie “Consequenties van dialoog op organisatieniveau” je ook nog inspiratie. Geïnspireerd door een jaar lang dialoog in co-creatie trajecten. Waardoor ik me ervan bewust ben dat organisaties dialoog wel toepassen op communicatie niveau. En het tegelijkertijd niet kan uitstaan dat zo weinig organisaties dialoog echt in hun volledige DNA proberen te verweven.

Wat is jouw tip voor goede dialoog?

Het lijkt me hartstikke leuk als jij in het reactieveld hieronder de vraag beantwoord “Voor goede dialoog raadt ik je aan om… ?” Zodat we elkaar inspireren om nog beter met elkaar in gesprek te gaan.

Help je mij dit artikel te delen?

Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op Tweet, Like, Share of Google+ knoppen onderaan deze pagina.

Op jouw community succes!
Marieke