Drie duivelse dilemma’s!

Vol verwachting kwamen zij binnen, de deelnemers aan de 9e Projectmanagement Parade voor de Dynamische Snelkookpan ‘Rethink Projectmanagement’. In 60 minuten tijd inspireerden zij elkaar om op een andere manier naar de opzet van hun projecten te kijken. Een opzet waar de mens centraal komt te staan in de projecten. Drie duivelse dilemma’s kwamen naar boven!

Crowdsourcen van dilemma’s

Kees Hopman, projectmanager van het eerste uur, en ik waren gevraagd om het vakgebied van projectmanagement eens goed op de schop te nemen. Omdat ik geloof in co-creatie als dé strategie voor succesvoller samenwerken om de beste oplossingen met elkaar te ontwikkelen waren we al snel uit het thema ‘Rethink Projectmanagement’. Van te voren daagden we via onderstaand filmpje de potentiële deelnemers aan de sessie uit om hun dilemma’s aan te dragen. Zodat we daarop onze Dynamische Snelkookpan konden designen. Alleen de voorpret die we met het maken van het filmpje hadden maakte het voor onszelf al geslaagd!

Twee cases ter introductie

Geïnspireerd door twee cases die recentelijk in het Financiële Dagblad waren besproken openden we de sessie met deze twee cases als illustratief voorbeeld hoe het anders kan. Nee moet!

” Penicillinefabrikant DSM Anti-Infectives in Delft moest de concurrentie uit China het hoofd bieden. Het management besloot tot een radicaal andere werkwijze. Er kwamen zelfsturende teams met operators die in shifts de fabriek continue draaiende houden. De operators kregen de vrijheid om rollen te vervullen die niet in hun taakomschrijvingen stonden. Door de positie van teamleider te schrappen, versterkte het management het vermogen van de teams om zelf te bepalen hoe ze het werk uitvoeren. De structuur van het bedrijf werd aan de nieuwe manier van werken aangepast. Zo werd de organisatie platter gemaakt”.

Ingenieursbureau Movares riep per divisie ontwikkelstudio’s in het leven. Dat zijn experimenteer afdelingen – fysiek naast elkaar, zodat de deelnemende werknemers makkelijk bij elkaar kunnen binnenwippen – waar welke werknemer vrijuit aan de slag kan. Een verplichting om een product te leveren is er niet. In feite krijgen de werknemers een betaalde innovatiesabbatical. Sindsdien komen er bij Movares meer werkbare ideeën omhoog dan vroeger, toen het ingenieursbureau nog een centraal innovatieoverleg kende”.

De context van deze transities

In de industriële samenleving voldeden verkokerde instituties met ritueel overleg en organisatie nog prima. Innovatie vond plaats in het diepste geheim tussen de bedrijfsmuren plaats. We transformeren momenteel naar een postmoderne samenleving en die vereist een heel andere manier van met elkaar omgaan. Openheid, samenwerking en het opgeven van belangentegenstellingen zijn daar de overheersende waarden. Het doel is dynamische kennisstromen in en tussen mensen van verschillende afdelingen en organisaties mogelijk maken. Vernieuwingen komen tot stand door middel van open innovatie, co-creatie en crowdsourcing.

De mens centraal

Vertrouwen, zo blijkt uit onderzoek, is de belangrijkste aanjager van innovatief vermogen. Het is nog belangrijker dan kennisbewustzijn (weten waar de expertise zit) of kennisactivatie (kennis omzetten in ideeën, diensten en producten). Vertrouwen vergroot de betrokkenheid, en is een basisvoorwaarde voor samenwerking, dat zoals we zojuist hebben gehoord cruciaal is bij een postmoderne organisatie.

Centrale vraag

De inleiding eindigden we met de vraag: “Wat kan een projectmanager het beste doen om zijn of haar team te laten floreren en renderen in deze Nieuwe Realiteit?” Vervolgens lieten we ter inspiratie 5 minuten van het filmpje van Simon Sinek ‘Hoe grote leiders tot actie inspireren’zien.

Dialoog

Drie duivelse dilemma'sDirect daarna ontstond er een goede dialoog in subgroepen. Controversiële perspectieven werden in razend tempo met elkaar gedeeld, er werd op tafellakens getekend en geschreven. Na 30 minuten werd de oogst met elkaar gedeeld.

 

 

Duivelse dilemma’s

In de Nieuwe Realiteit kom je als projectmanager voor situaties te staan dat je niet weet wat je moet kiezen. Ja zag de tweestrijd prachtig terug in de gesprekken die de deelnemers met elkaar hadden. Uiteindelijk konden we drie duivelse dilemma’s met elkaar ontdekken:

1. Leiderschap
Een projectmanager is niet alwetend, de kennis zit bij de medewerkers. Ga je sturen of ga je hen de ruimte bieden?

Rethink Projectmanagement

 

 

 

 

 

 

 

2. Agile ontwikkelen
De Nieuwe Realiteit vraagt om een alternatieve ontwikkelmethode ‘Agile’ ten opzichte van de traditionele methodes. Een Agile team vraagt om loslaten. Als projectmanager wil je controle.

Rethink Projectmanagement

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Zoek je startpunt
Als projectmanager ben je gewend om vanuit het ‘wat moet er gebeuren’ te werken. Resultaten pakken beter uit als teams vanuit het ‘waarom doen we wat we doen’ werken. Wat er moet gebeuren kan er dan opeens heel anders uitzien! Waar begin jij?

Rethink Projectmanagement

Conclusie

In nog geen 60 minuten tijd krijg je wezenlijke dilemma’s boven tafel. De Dynamische Snelkookpan is een methode die daarin erg effectief is en zich goed leent om mensen met elkaar in gesprek te laten gaan over zaken die er voor hun echt toe doen.

Wat is jouw duivelse dilemma?

Het lijkt me hartstikke leuk als jij in het reactieveld hieronder de vraag beantwoord “Met welk duivels dilemma heb jij te maken?”. Zodat we steeds bewust blijven om vanuit meerdere perspectieven te blijven kijken.

Help je mij dit artikel te delen?

Vergeet niet om dit artikel te delen met je netwerk door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen onderaan deze pagina te klikken, zodat ook jouw relaties er plezier van kunnen hebben.

Geniet van jouw dilemma’s!
Marieke