Hoe metaforen helpen bestaande denkpatronen te doorbreken

Een metafoor is een manier van denken vòòr er woorden zijn. Wanneer we met iets abstracts omgaan, zoals ideeën, emoties, gevoelens, concepten en gedachten, werkt het heel goed als we met metaforen werken. Metaforen wakkeren onze verbeeldingskracht aan, waardoor we zaken beter aanvoelen. Waardoor je jouw eigen creatiekracht kunt overstijgen en bestaande denkpatronen kunt doorbreken. Ik werk dan ook graag met metaforen in onze co-creatie programma’s. Twee recente voorbeelden over hoe we metaforen bij een nieuwe marktontwikkeling en cultuurverandering succesvol hebben toegepast.

De kunst van de metafoor

Hoe helpen metaforen ons de wereld beter te begrijpen? En wat maakt een goede metafoor? Ontdek deze vragen met schrijvers als Langston Hughes en Carl Sandburg, die de kunst hebben om een scène of emotie tot leven te brengen.

De nieuwe marktontwikkeling als klimexpeditie

Zeg het met een metafoor!Het ontwikkelen van een nieuwe markt in een heel korte tijd en de afweging welke bestaande producten en nieuwe producten worden afgezet om de omzet te verdrievoudigen, vraagt om een topprestatie van een organisatie.

In deze metafoor wordt de de nieuwe marktontwikkeling als een prestatie om de top te bepalen en te bereiken. Leidend uitgangspunt is dat er niet zozeer een probleem bestaat als wel een AMBITIE om voor het hoogste punt te gaan. Het resultaat is een gedragen en doordacht implementatie plan om als team een hooggesteld omzetdoel te bereiken.

Welke reis zet je in?

De hoogste bergen worden niet in één keer beklommen. Van te voren bepaal je met elkaar op welke hoogte je, wanneer wilt komen. De voorbereiding voor een succesvolle klimexpeditie kent grofweg 3 onderdelen:

  1. Welke top willen wij behalen en hoe ziet die top eruit?
  2. Wat zijn de condities en consequenties. En hebben we de juiste gids en expeditieleden om de klim in te zetten?
  3. Welke paden leiden naar de top en welk pad geeft de meeste kans op succes en plezier?

Vervolgens wordt er een expeditieleider, de projectleider, gekozen. En krijgt de klimgroep, het projectteam, een naam en kan de klimexpeditie beginnen!

De cultuurverandering als ‘Ga kathedralen bouwen’

Zeg het met een metafoorEen organisatie berust in de ideeën, waarden, normen, rituelen en overtuigingen. De organisatie als sociaal geconstrueerde werkelijkheid, als een patroon van gemeenschappelijke zingeving. Door de symbolische betekenis van bijna ieder aspect van het leven in de organisatie te accentueren, richt de ‘Ga kathedralen bouwen’ metafoor de aandacht op de samenwerkingskant van de organisatie.

Deze metafoor verwijst naar een ander middel om te komen tot anders handelen: met durf en moed beginnen, DOEN, in plaats van te wachten totdat we alle risico’s hebben uitgebannen.

Ga kathedralen bouwen!

Kathedralen staan voor levenslust, lef, creativiteit, innovatie, vakmanschap, liefde en bezieling. Het bouwen van een stevig fundament voor het bouwen van een kathedraal, dat doe je niet alleen, dat doe je samen. Wederom 3 onderdelen waarlangs je een stevig fundament kunt leggen:

  1. Welke kathedralenbouwers wijzen de weg en wakkeren ieders passie aan?
  2. Welke gezamenlijk droombeeld ontstaat er over de kathedraal en hoe ziet het eruit?
  3. Welke durf dient er aan de dag gelegd te worden, wanneer is het af en hoe zorgen we ervoor dat we continue in renovatie zijn?

En als het fundament staat, dan is het zaak om een proces met elkaar in te gaan. Om stapje voor stapje tot het absolute gaatje te gaan. Alleen als er sprake is van willen dan kunnen de bouwers het ook!

Hoe helpen metaforen jou?

Op welke manier hebben metaforen jou geholpen in projecten? Plaats jouw voorbeeld in het reactieveld hieronder – da’s meteen een mooie stap om andere met metaforen te inspireren.

Help je mij dit artikel te delen?

Vergeet niet om dit artikel te delen met je netwerk door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen onderaan deze pagina te klikken, zodat ook jouw relaties er plezier van kunnen hebben.

Op jouw verbeeldingskracht!
Marieke