Je meest kostbare bezit

Tijd is je meest kostbare bezit. Eigenlijk is tijd het enige dat je te koop hebt. Hoeveel tijd je inzet en hoeveel van jezelf je inzet in die tijd bepaalt in hoge mate je vermogen om waarde te co-creëren. De belangrijkste afweging die je vooraf maakt is: ga je je tijd spenderen of investeren?

Een aanstekelijke droom

Bij CHANGE in Business draait het om bewust en positief met elkaar zaken doen. Bewust, zodat we voor duurzame oplossingen gaan. Positief, zodat we energie opdoen in plaats van laten wegvloeien in negativiteit.

Change in Business wil een platform co-creëren om elkaar te inspireren met voorbeelden die wel werken. Een platform dat 12-12-12 van start gaat en op 20-2-20 kan terugkijken op ruim 7 jaar inspiratie met resultaat. Waarbij de ondernemerscyclus van Denken, Durven, Doen en Doorzetten centraal staat. Daar wil je als ondernemer toch aan meedoen!

Aanhaken en afhaken

Talloze ondernemers haken hierop aan en diversen zijn na een bepaalde periode weer afgehaakt. Jammer vind ik dat en tegelijkertijd boeit het mij, als professional maar ook als persoon. Want niks is mij vreemd, ook ik ken de worsteling. Maar zet door! En gebruik dat gevoel om jouw, de lezer van dit blog, een aantal tips mee te geven voor geval jij ook in een dergelijk co-creatie traject aanhaakt.

Tip 1: Return on Energy

Als ondernemer denk je in Return on Investment. We weten ook dat de kosten de baat vooruit gaan. Dus denk ik dat het in eerste instantie om de Return of Energy gaat. Dat is de voldoening uit de inbreng die je doet.

 • Oprecht zijn in wat je echt wilt bijdragen, dat levert veel meer vertrouwen op.
 • Goed bepalen welke (niet financiële) waarde je er gedurende de rit uit wilt halen.
 • Focus houden, omdat je het leuk vindt om ergens naartoe te werken.

Tip 2: Multi-dimensionaal investeren

Investeren in tijd betekent ook tijd besteden aan persoonlijke ontwikkeling en professionele ontwikkeling. Een dergelijk traject als Change in Business, waar de kosten voor de baat vooruit gaan, kan je als leergeld zien. In jezelf en in je onderneming.

Denk bij persoonlijke ontwikkeling bijvoorbeeld aan:

 • Haarscherp krijgen wat er voor jezelf echt toe doet. Best lastig!
 • Continue afstemmen op wat je te doen hebt ten bate van het co-creatie traject en jezelf
 • De wereld vanuit andere perspectieven zien en daar lol in hebben.

Denk bij professionele ontwikkeling bijvoorbeeld aan:

 • Leren over andere aanpakken
 • Leren over de dynamiek in co-creatie met een divers team met individuele belangen
 • De successen modelleren voor het inzetten van andere co-creatie trajecten

Tip 3: Geen ongeleid projectiel

Niet alles is planbaar, maar het geeft wel focus! Dat lijkt eenvoudig. Maar wees nou eens eerlijk. Hoe vaak zwalk je niet van de ene activiteit naar de andere? Focus vraagt om doorzetten met een prachtige beloning … het uiteindelijke resultaat.

 • Hoeveel tijd kan je investeren?
 • En wat kun je daarvoor leveren.
 • Maak dat transparant zodat het team weet wat zij van jou kunnen verwachten.
 • Plan vaste momenten, want je hebt natuurlijk veel meer te doen dan dit ene co-creatie traject!

Tip 4: Geven, geven, geven en daarna ontvangen

Een leuke uitdaging, want het vraagt geduld. Je weet uiteindelijk nooit wanneer je voor je geven wordt beloont. Dus moet je ook kunnen omgaan met die onzekerheid. Het enige waarop je wel kunt vertrouwen en aan kunt vasthouden is op jezelf.

 • Ga na bij de activiteiten die je doet wat het je tot nu toe heeft opgeleverd.
 • Bepaal waarmee je wel en niet wilt doorgaan.
 • Stem af waarvoor je het traject ook al weer doet.

Herken jij dit?

Laat een comment achter in het commentaarveld met jouw antwoord op de vraag “Welke activiteiten helpen jou om jouw kostbaarste bezit goed in te zetten in co-creatie trajecten waar de kosten voor de baat gaan?”

En vergeet niet om dit artikel te delen met je netwerk door op Tweet, Like, Share of Google+ knoppen onderaan deze pagina te klikken, zodat ook jouw relaties ervan kunnen profiteren. En jouw stem te geven door op de sterretjes te klikken.

Discover, Connect, Create & Enjoy!
Marieke