Stop met het denken in belemmeringen als geen tijd!

Steeds vaker hoor ik dat mensen willen starten met een co-creatie traject en er vervolgens achteraan plakken …. ‘maar dat kost veel tijd’. Als dat je mindset is dan komt er nooit iets van co-creëren terecht!

Co-creatie als kans

Hou dus op met het denken in belemmeringen en start met het zien van co-creatie als een kans. Recentelijk maakte ik zo’n shift mee bij iemand. Dit waren de kansen die zij opeens inzag:
“ Het is een mogelijkheid om de relaties met mijn klanten te versterken”.
“ Op deze manier aan wij leren andere wegen te bewandelen”.
“ Het geeft mij de ruimte als ‘vrijdenker’”.

ANDERS doen

Zodra je in een kansen mindset zit dan ga je zaken anders doen in jouw organisatie. Je speelt jezelf vrij om met co-creatie bezig te kunnen zijn. Je ontwikkelt jezelf met andere vaardigheden die inherent zijn aan succesvol co-creëren. Je werkt gepassioneerd om er in een zo’n kort mogelijke tijd een succes van te maken. En je weet anderen voor je te winnen om hun tijd vrij te maken voor een rol in de online co-creatie community of in de offline co-creatie sessies.

Een wereld van VERSCHIL maken

In co-creatie trajecten zie ik 7 grote verschillen tussen mensen die hebben besloten om in kansen in plaats van belemmeringen te denken. De ‘kans’ zieners:

  • Pakken verantwoordelijkheid en wachten niet af op een ander die zijn rol duidelijk voor hem maakt;
  • Durven onzekerheden los te laten in plaats van in control willen zijn;
  • Kunnen omgaan met onzekere uitkomsten en wachten niet met actie nemen voordat het klip en klaar is wat de uitkomst zou moeten zijn;
  • Bedenken creatieve oplossingen voor wat zich aandient in plaats van urenlang te discussiëren waarom iets wel of niet kan;
  • Verbinden mensen, ideeën en technologie in plaats van in hun eigen hokje te blijven zitten;
  • Borgen gedeeld leiderschap en werken minder vanuit de hiërarchische structuren;
  • Zijn actiegericht in plaats van elkaar ‘ellenlang op de hoogte houden’ gericht.

Klinkt als ….

Hoe voelt het als je zo’n mindshift hebt gemaakt? Dan hoor je mensen blij en enthousiast zeggen:
“Wat een leuk proces is co-creatie”
“De klant verrast me!”
“Dit geeft inspirerende energie”
“Het werkt echt!”

Heb jij de juiste co-creatie mindset?

Neem even de tijd om in het commentaarveld hieronder te delen op welke punten jij al het verschil maakt. Of op welke punten je juist nog het een en ander wilt leren.

Wil je verder in het ontwikkelen van de juiste co-creatie mindset? Meld je dan aan voor de volgende The Next Co-creator Co-creation Learning Experience van 21 september: Co-creatie van concepten.

Meld je nu aan! VOL=VOL