Kwetsbaarheid in co-creëren

De komende 5 maanden dompel ik onder in de Master Dynamic Leadership Skills. Het is een pilot en samen met 14 leden van het Nederlands Centrum voor Directeuren en Commissarissen (NCD) gaan we experimenteren met nieuwe leiderschapsvaardigheden.

Het wordt nooit meer zoals het is geweest. We zitten in een constante verandering en wij willen zelf ondergaan wat dat betekent voor onszelf, voor onze teams, voor onze netwerken, onze organisatie en voor onze bijdrage aan de maatschappij. Wat heb ik daar een zin in!

Leiderschap2020 model

Wat me zo aanspreekt aan deze Master is dat we als leiders niet meer wegkomen met alle rationele, intellectuele, IQ aspecten waarmee je gewend bent om te werken. In het werkboek ‘Leiderschap2020’ van Gerard van Vliet (directeur van het NCD) wordt het QI model geïntroduceerd dat leidraad gaat worden voor onze ontdekkingsreis in de komende periode. We verkennen:

  • Emotionele Intelligentie (EQ)
  • Morele Intelligentie (MQ)
  • Kwetsbaarheid Intelligentie (KQ)
  • Passie Intelligentie (PQ)
  • Creatieve Intelligentie (CQ)
  • Sociale Intelligentie (SQ)

Wat heeft dit met co-creatie te maken?

Alles wat mij betreft!

Co-creëren is een proces waar je samen met klanten, partners en medewerkers nieuwe waarde realiseert. Dat kunnen bijvoorbeeld producten en diensten zijn, maar ook een nieuwe CAO etc. In mijn net uitgebrachte artikel ‘Waardecreatie door co-creatie’ licht ik aan de hand van voorbeelden toe wat de mogelijkheden zijn om waarde te co-creëren.

Om succesvol in co-creatie te zijn worden de verschillende QI’s belangrijk om jezelf en je co-creatie teams erin te ontwikkelen. In de Master worden we uitgedaagd om continue in de spiegel te kijken door onszelf kwetsbaar op te stellen.

Dare to be

Als leider van een groot aantal co-creatie programma’s weet ik dat ik nog veel kan leren om de bovengenoemde skills te ontwikkelen. En dat ik er waarschijnlijk nooit op uitgeleerd zal zijn! Die inzichten die ik opdoe, wil ik graag met je delen. Hopelijk inspireren ze je om nog meer te reflecteren op je eigen co-creatie mislukkingen en successen. Mijn hoop daarmee is dat we op die manier met elkaar zorgen dat er meer vernieuwingen in organisaties slagen.

Reflectie op KQ en co-creatie

Regelmatig diep ik een QI uit uit en deel ik deze via mijn blog ‘Cocreatiekracht’. Vandaag kijk ik naar kwetsbaarheid.

  • Wat versta ik onder kwetsbaarheid?
  • Wanneer heb ik dat laten zien als leider in een co-creatie traject?

Kwetsbaarheid betekent voor mij twee zaken:

1. Heel goed in je eigen spiegel durven te kijken.
Voor mij is mediteren daar een heel belangrijk hulpmiddel bij. Via mediteren kan ik thema’s onderzoeken waar ik op een bepaald moment tegenaan loop.

Een van die thema’s was bijvoorbeeld vertrouwen. Een aantal jaren geleden was ik mijn vertrouwen volledig kwijt in partnerships. Dat gebeurde toen een samenwerking op een vervelende manier eindigde. In een van mijn meditatieve momenten kwam dit, vanuit de diepste laag van mijn onderbewustzijn naar boven. Dat was een heftige ervaring en gebrek aan vertrouwen sloeg zelfs een tijdje om in wantrouwen. Gelukkig stopte ik het niet weg en begon ik eraan te werken. Op die manier wist ik het een plek te geven. Prettig voelde dat!

Sterker nog, nu ik zelf heb ervaren wat (een gebrek aan) vertrouwen is, onderken ik in co-creatie trajecten in een vroeg stadium of wantrouwen aan de orde is en durf ik het bespreekbaar te maken tussen de verschillende stakeholders. Op die manier leg je eerder een goed fundament voor een gemeenschappelijk belang of neem je sneller afscheid van elkaar en voorkom je verspilling van energie, tijd en kosten.

2. Dat je feedback durft te vragen aan anderen over je functioneren.
Mijn oertalent zit in experimenteren. Een jaar geleden deed ik een test via Kolbe dat gespecialiseerd is in het helder krijgen van je natuurlijke en instinctieve talenten. Ik kan iedereen aanraden zo’n test te doen. Want …… zij geven aan dat je de talenten waar je van naturen al goed in bent, verder dient te ontwikkelen. Alle andere talenten waar je niet goed in bent laat je lekker over aan anderen, die daar weet goed in zijn. Wow, wat een andere benadering is dat ten opzichte van wat de meesten van ons op scholen of in ‘persoonlijke ontwikkelplan’ gesprekken meekrijgen!

Ik houd van experimenteren en vind het niet erg om te falen. Fouten maken voor mij betekent weer leren, de opmaat naar succes. Ik luister graag naar feedback van mensen wat ik nog beter kan doen. Als het zaken zijn die direct mijn oertalenten verbeteren dan ga ik er graag mee aan de gang. Als het zaken zijn die talenten betreft waar ik niet goed in ben, dan doe ik niks met die feedback.

De energie en focus op de ontwikkeling van je oertalent overtuigd mij dat je alleen in een team met diverse talenten, tot waardevolle oplossingen kunt komen. Als ik co-creatie trajecten leid stel ik een team samen met mensen die weten wat hun oertalent is en vanuit die kracht hun bijdrage willen leveren. Mijn ideaal is dat er in deze teams een natuurlijke gewoonte ontstaat om elkaar feedback te geven op houding en gedrag.

TEDTalk

Brene Brown over waarom kwetsbaarheid de geboorteplaats is van innovatie, creativiteit en verandering.


 

Tot slot …

Helaas, is in veel organisaties waarmee ik samenwerk, reflecteren en elkaar feedback geven ‘no part of our culture’. Daar zit voor mij wel een ontwikkelingspad om het dan toch in zo’n co-creatie team te doen. Daar zou ik mezelf wel meer kwetsbaar in mogen opstellen!

Herken jij jouw kwetsbaarheid ook in co-creatie trajecten?
Ik zou het leuk vinden als je dit artikel deelt met je netwerk door op Tweet, Like, Share of Google+ knoppen onderaan deze pagina te klikken, zodat ook jouw relaties ervan kunnen leren.

Op een leven lang leren!
Marieke

PS: zijn wij al linkedin?