Meesters in waarde co-creatie

Je staat voor een deur met een grote lach. Het lijkt net of iemand bellen staat te blazen, maar je ziet ‘m niet. Je klingelt aan de bel, de deur gaat open. Opeens sta je in een andere wereld. Een wereld die lijkt op die van Harrie Potter, maar toch weer anders. Waar alles kleurrijk en speels is en uit een andere tijd lijkt. Je stapt in een avontuur waarvan je niet weet er staat te gebeuren. Uit de verte klinkt er een gestommel, alsof er iemand de trap af komt strompelen. Wat blijkt, het zijn honderden rode neuzen die je tegemoet komen rollen. Welkom in de wereld van CliniClowns! Meesters in waarde co-creatie!

Inspirerende ontmoeting

Gisteren kreeg ik, samen met 50 andere districtsvoorzitters van het Nederlands Centrum voor Directeuren en Commissarissen een inspirerende rondleiding bij CliniClowns. Een Stichting die kinderen met een ziekte of handicap afleiding en plezier biedt.

Gezamenlijk waarde co-creëren

De passie van CliniClowns zit ‘m in kleine dingen doen die heel betekenisvol zijn. Zij hoeven het niet eens uit te leggen om te begrijpen wat die passie is. Je ziet het aan de mensen die er werken, je voelt het in de omgeving die zij bieden en je hoort het terug in de verhalen van de kinderen en hun familie. CliniClowns biedt een sociale, emotionele en fysieke context van ervaringen. Een plek waar interactie ontstaat tussen hun klanten (de gezinnen) en hun clowns; samen creëren zij een onvergetelijke ervaring. De waarde waar het echt om draait!

Echt contact maken

CliniClowns probeert op maat samen met de families iets te doen wat ze nooit meer zullen vergeten. Het kind wordt onderdeel van het spel en op die manier ontstaat er een unieke ervaring. Dat ontstaat niet zomaar! Voorafgaand aan de reis leven de medewerkers van CliniClowns zich helemaal in, in hun gasten. Zij kennen het kind van haver tot gort. Een belangrijke vaardigheid om ultieme dialoog te kunnen faciliteren. Echt contact maken!

Empowerment

De reis die het kind op die dag doorgaat is gericht op ontdekken, ontwikkelen en experimenteren. Te focussen op de dingen die het kind (nog) wel kan in plaats van niet kan. Maar ook op het gezin, om die een dag uit hun zorgelijke omgeving te halen. Het spel is het platform waarop dat gebeurd.

Herbeleven

Alles wat de kinderen, hun broertjes, zusjes en ouders op de dag meemaken wordt op video en op foto’s vastgelegd. Die worden mooi bewerkt en opgemaakt en na de dag, online, aan hun geschonken. Zodat zij de dag nogmaals kunnen herbeleven.

Businessmodel ‘De macht van het klein’

De bouwstenen voor gezamenlijke creatie die CliniClowns in haar organisatie heeft doorgevoerd resulteert in een succesvol businessmodel ‘De macht van het klein’. Zij bereiken 100.000 kinderen per jaar en de ambitie is om 500.000 kinderen te bereiken.
CliniClowns krijgt geen subsidie. Hun inkomsten ontvangen zij van donateurs. Die schenken per maand vanaf € 5,00. Daarnaast zijn er strategische samenwerkingen met bedrijven. Jaarlijks heeft de organisatie € 12 miljoen aan inkomsten, van waaruit zij de kinderen en hun gezinnen een onvergetelijke reis kunnen laten beleven.

Bouwstenen voor co-creatie

CliniClowns is wat mij betreft een prachtig voorbeeld dat laat zien, dat als je als organisatie de bouwstenen voor gezamenlijke creatie goed toepast, er een succesvol business model ontstaat.

En nu?

In deze post heb ik slechts 7 van de 45 bouwstenen voor succesvolle co-creatie eruit gelicht:

  • emotionele, sociale en fysieke context
  • toegang tot wenselijke ervaringen
  • interactie
  • Inleven in wat consumenten ervaren
  • dialoog
  • platform
  • infrastructuur

Welk voorbeeld van een organisatie heb jij die de bouwstenen voor co-creatie succesvol heeft geïmplementeerd? Laat een comment achter in het commentaarveld met jouw antwoord op deze vraag.

En vergeet niet om dit artikel te delen met je netwerk door op Tweet, Like, Share of Google+ knoppen onderaan deze pagina te klikken, zodat ook jouw relaties ervan kunnen profiteren. En jouw stem te geven door op de sterretjes te klikken.

Discover, Connect, Create & Enjoy!
Marieke