Petje af!

Get Satisfaction kwam van de week met een infographic ‘The Many Hats of a Community Manager’. Een leuke weergave van de vele taken waar een Community Manager verantwoordelijk voor is. Organisaties die veranderen naar het worden van een Social Business kunnen niet meer zonder een goede Community Manager. Veel mensen denken nog dat community management een operationele functie is, die zich dagelijks bezighoudt met het ‘wat’ in de organisatie. Ik vind dat je de rol daarmee ongelooflijk onderschat en miskent! Community Management wordt het kloppend hart van de zaak!

Grootste uitdaging

Inhoudelijk moet de Community Manager zijn/ haar zaken voor elkaar hebben, maar daar zit niet het echte verschil dat hij/ zij kan maken. De grootste uitdaging zit in het betrekken van de interne organisatie en de belangenbehartiging van zowel de verschillende spelers in de organisatie als bij de klanten van de community. Dat blijkt ook uit de ervaringen van de FBTO met hun community Onderling.nl. Het vraagt behoorlijk wat creativiteit en sociale vaardigheid om een paar duizend verschillende mensen, hun ideeën en ervaringen aan elkaar te verbinden. Laat staan met elkaar te bepalen wat de waarde van de community is!

Think Creative!

De Britse psycholoog, arts en management denker, Edward de Bono werd gevraagd om de allereerste Pentagon bijeenkomst op creativiteit te openen. In een stabiele wereld was het voldoende om met analyses, beoordelingen en argumenten te komen om standaard situaties te identificeren en standaard oplossingen toe te passen. Het Pentagon ervoer echter, dat in deze veranderende wereld, waar de standaard oplossingen niet werken een andere aanpak nodig was om mensen te betrekken en belangen te behartigen.

De Bono merkte dat er wereldwijd een enorme behoefte ontstond aan creatief en constructief denken om de weg vooruit te ontwerpen. Zelfs als de oorzaak op zijn plaats blijft. Zo ontstond deze nieuwe manier van denken waarover de Bono in het onderstaande filmpje de essentie ervan uiteenzet. Neem er vier minuten de tijd voor en ga dan verder met lezen wat Creative Thinking betekent voor de rol van de Community Manager.

In-the-Box en Out-the-Box

Nu terug naar de Community Manager! Bedenk eens dat een organisatie een In-the-Box omgeving is. De community, die de organisatie opzet, is dan de Out-the-Box omgeving. Iedere omgeving heeft zijn eigen leidende principes. Waar zij zich verbinden is de oorsprong van wat zij willen bereiken. De ene type mens zal zich prettiger voelen in een In-the-Box omgeving. De ander gedijd juist in de Out-the-Box omgeving. Een ding weet je zeker, je hebt elkaar nodig om het gemeenschappelijke doel te bereiken. Maar de emoties die je erbij voelt en de taal die je spreekt zal wezenlijk anders worden ervaren door de verschillende typen. Een goede Community Manager voelt dat haarfijn aan!

Act Social

Een goede Community Manager is dus iemand die het verschilt maakt in creatief denken door sociaal te handelen. Sociaal handelen is een vaardigheid die je je kunt aanleren. Als je creatief denkt en sociaal handelt ben je in staat om vanuit verschillende perspectieven naar vraagstellingen en feedback van de community leden te kijken. De techniek van de Zes Denkhoeden van Edward de Bono kunnen je daarbij helpen. Een denkhoed staat voor een manier van denken. Er zijn zes denkhoeden en iedere kleur symboliseert een andere manier van denken. Je kijk op een situatie en de manier hoe je daarmee omgaat hangt af van de hoed die je ophebt. Het wordt echt leuk als je van de leden in je community probeert te begrijpen met welke hoed op zij participeren in de community. Dat verhoogt de waarde voor iedereen enorm!

Conclusie

Kortom, creatief denken en sociaal handelen is geen mystiek talent. Een talent dat door de Community Manager gekoesterd en ontwikkeld dient te worden. Maar als je nooit van gedachten verandert, waarom heb je er dan? Petje af!

Welke pet heb jij vandaag op?

Het lijkt me hartstikke leuk als jij in het reactieveld hieronder de vraag beantwoord “Welke pet heb jij vandaag op?”. Zodat we elkaar inspireren om op een andere manier te blijven kijken.

Help je mij dit artikel te delen?

Vergeet niet om dit artikel te delen met je netwerk door op Tweet, Like, Share of Google+ knoppen onderaan deze pagina te klikken, zodat ook jouw relaties er plezier van kunnen hebben.

Veel plezier met het bouwen van een sociale wereld!
Marieke