Wat is de meerwaarde van co-creatie?

De economie en de maatschappij zijn snel aan het veranderen. We zitten midden in die verandering en de kunst is om vol vertrouwen de toekomst in te gaan. Dat doe je niet alleen, dat doe je samen. Vertrouwen, menselijke maat, positief bewust zakendoen, zijn belangrijke kernwaarden aan het worden. Dat vraagt om een nieuwe aanpak van ondernemen. Co-creatie is bij uitstek een strategie gericht op succesvol samenwerken en versneld de beste oplossingen te ontwikkelen en in gang te zetten.

Wat is co-creatie?

In het kader van een TV opname voor RTL-Z heb ik tijdens de Co-creatie Challenge op 15 maart j.l. onderstaande visie van Gamechanger ‘Co-creatie zoals wij dat zien’ uitgetekend en uiteengezet. Co-creatie is een strategie gericht op succesvol samenwerken om versneld de beste oplossingen te ontwikkelen en in gang te zetten, samen met je klant, partners en medewerkers. Co-creatie gaat dus veel verder dan een proces waar je creatief nieuwe ideeën ontwikkeld zoals dat in de praktijk toch nog vaak de perceptie en ervaring is van mensen.

Wat is de meerwaarde van co-creatie?

Bij co-creatie gaat het om het goed toepassen van de vier bouwstenen:

  1. goede dialoog met oog voor elkaars belangen en het gemeenschappelijk belang dat je deelt. Deze bouwsteen komt ruimschoots aan bod in Gamechanger on Air ‘Co-creatie Audiocursus’ die via deze link aan te vragen is;
  2. toegang bieden tot elkaars netwerken en dat vol vertrouwen kunnen doen;
  3. transparant zijn over wat je wel en niet doet en;
  4. gedeeld eigenaarschap van bijvoorbeeld nieuwe diensten, producten en processen.

Een uitgebreid overzicht van de bouwstenen presenteerde ik reeds in september vorige jaar in The Next Cocreator Community.

Mits deze vier bouwstenen van co-creatie goed worden toegepast ontstaat er meerwaarde zoals bijvoorbeeld:

  • een loyale gemeenschap van klanten, medewerkers en partners;
  • betere verstandhoudingen;
  • nieuwe kansen;
  • risico-spreiding waardoor bepaalde projecten opeens wel tot de mogelijkheid behoren;
  • nieuwe businessmodellen die bijvoorbeeld meer op de exploitatie dan op de investering zijn gericht.

De juiste offline omgeving kiezen

Een paar weken geleden had ik een mooi voorbeeld waar was bezuinigd op een goede omgeving om te co- creëren. We kwamen in een veel te kleine ruimte terecht waar we met teveel mensen moesten zitten. Neon licht, witte muren, gelukkig nog wel een paar ramen met licht van buiten. Kortom, een standaard vergaderruimte. Na een uur begonnen mensen hoofdpijn te krijgen, de concentratie viel weg. En daarmee de flow om de beste oplossing te bereiken. Penny wise, pound foolish vind ik dat! Aan welke randvoorwaarden een goede omgeving dient te voldoen lees je terug in mijn blogpost ‘Het voelt hier prettig!’

De juiste online omgeving kiezen

De meerwaarde van een online omgeving dient afgewogen te worden wat je ermee wilt bereiken. Sommige platformen helpen om de transparantie te vergroten in wat je wel en wat je niet met de ideeën doet. Andere daarentegen faciliteren research doeleinden. En weer anderen faciliteren het verder samenwerken aan producten en diensten online. De audiocursus ‘Succesvollere communities’ helpt je de juiste keuzes daarin te maken.

Kortom, er komt heel wat bij kijken om de meerwaarde van co-creatie te realiseren. En dan heb ik het nog niet gehad over de 101 werkvormen waaruit je kunt kiezen per processtap. En de resultaten die iedere processtap bijdraagt aan de beste oplossing en de meerwaarde waar men op zoek naar is. Daarover gaat mijn blog van volgende week!

Wil je ook een Co-creatie Challenge meemaken?

Dat kan! Op 28 juni 2013 organiseert The Next Co-creator Community een unieke Co-creatie Challenge in samenwerking met het Change in Business ondernemers Platform. Er gaat een crowdfunding campagne geco-creëerd worden.

Help je mij dit artikel te delen?

Vergeet niet om dit artikel te delen met je netwerk door op Tweet, Like, Share of Google+ knoppen onderaan deze pagina te klikken, zodat ook jouw relaties ervan kunnen profiteren. Een reactie in het reactieveld hieronder stel ik op op prijs!