Wij willen helpen!

We willen niet meedoen om een muur te bouwen, we willen meedoen om een kathedraal te bouwen.

Van de week had ik een mooi gesprek met iemand van Jive en gaandeweg het gesprek kwamen we tot de observatie dat nog veel co-creatie en community initiatieven in Nederland instrumenteel met een projectfocus worden aangepakt. In Amerika en Engeland bijvoorbeeld zit co-creatie en community denken en doen al veel meer in het ‘DNA’ van mensen verweven. Het is daar een vanzelfsprekende manier van werken aan het worden. Wat kunnen we daarvan leren?

Waarom wel, waarom niet?

Al heel lang ben ik gefascineerd waarom sommige co-creatie en community initiatieven duurzame resultaten tot gevolg hebben en andere na een voortvarende start het toch niet redden. Ik ben achter een aantal redenen gekomen die daaraan ten grondslag liggen:

1. Co-creatie is meer dan brainstormen

Een Service Provider is al twee jaar lang met co-creatie bezig. Weinig ideeën zijn gerealiseerd. En er waren meer ideeën die waarde hadden voor de klant, maar niet zozeer voor de organisatie. Co-creatie kent nog een hoog brainstorm gehalte. Veel ideeën en wat dan?

2. Energie stimuleert

De CEO van een retailorganisatie stond met veel energie de aftrap van een co-creatie workshop te doen om de deelnemers te mobiliseren. En daar gingen ze van start. Ook jij zal wel co-creatie workshops hebben meegemaakt waarin het bruiste van de energie. Je ging met veel energie weg en merkte dat die energie in de dagen daarna al snel wegvloeide. Maar wat gebeurde er de volgende dag en de weken daarna? Waar bleef de focus?

3. Charisma inspireert

Een Business Unit Manager van een reisorganisatie stond met veel rust zijn team uit te leggen in wat hij wilde bereiken en waarom hij dat belangrijk vond. Hij probeerde manieren te vinden om de uitdagingen in hun markt aan te pakken en er samen met hun klanten oplossingen voor te vinden. De sterke persoonlijke uitstraling die hij uitoefende op zijn team en zijn klanten zorgde ervoor dat iedereen ervoor kon gaan en het beste uit zichzelf wist te halen. Deze inspiratie heeft er zeker aan bijgedragen dat zij nog steeds marktleider zijn in een zeer concurrerende markt!

4. Focus op betekenisvolle resultaten

Vier jaar geleden schreef ik over We Experience – Emotionally engage us and flourish – mijn visie op co-creatie en hoe dat de waarde voor organisaties en mensen zou veranderen.

Het is prachtig om te zien dat er in Nederland inmiddels duizenden co-creatie initiatieven van start zijn gegaan. Dat Wij willen helpen in die dingen waarin we geloven is daarmee zeker bewezen. De tijd is nu aangebroken om co-creatie uit de experimenten sfeer te halen en er met elkaar voor te zorgen dat het een vanzelfsprekende manier van werken wordt. Want uiteindelijk willen we niet meedoen om een muur te bouwen, we willen meedoen om een kathedraal te bouwen!

5. Anders denken en DOEN

Door co-creatie als een strategie te zien om succesvoller samen te werken, de beste oplossingen met elkaar te ontwikkelen en versneld in gang te zetten, kunnen we die ‘kathedraal’ met elkaar bouwen. Wat betekent dat voor de principes waarlangs we werken en welke technieken zetten we in? Als we dat weten dan kunnen we iedere stap die we zetten ons nog meer eigen maken, net zolang totdat we niet beter weten dat anders DOEN heel gewoon blijkt te zijn!

Deze CO-CREATIE AUDIOCURSUS doorbreekt de status quo

Gamechanger Co-creatie AudiocursusIk doorbreek de status quo door ervoor te zorgen dat de co-creatie principes en technieken toegankelijk voor je worden gemaakt. Daarom heb ik deze nieuwe leerzame en kosteloze co-creatie audiocursus gemaakt.
Wil je er eentje afnemen? Meld je aan >

Help je mij dit artikel te delen?

Als dit artikel je heeft geïnspireerd, geef het dan door aan iemand die jij wilt inspireren. Dat kan door op Tweet, Like, Share of Google+ knoppen onderaan deze pagina te klikken, zodat ook jouw relaties er plezier van kunnen hebben.